Sviatky sme tradične ukončili jasličkovými slávnosťami. Tento rok sme stihli dvoje – jedny vo Vysokej pri Morave, a druhé u nás, v našom jurskom kostole. Vo Vysokej pri Morave sme sa stretli s našimi kamarátmi so súboru Dopravár. S našim jurským pánom farárom Martinom Šafárikom sme zas u nás, v Jure, pripravili pásmo kolied a vinšovačiek.


11.2.2023 – Pre deti sme opäť pripravili fašiangové potešenie v podobe detského maškaráku. To že sa deti radi zabávajú sme pochopili vďaka veľkému počtu detí, ktoré prišli v nápaditých maskách. Piráti, princezné, akční hrdinovia. Zvieratká, rozprávkové postavičky či policajti a hasiči….. Všetci do jedného sa výborne zabávali, tancovali a súťažili. Nechýbalo chutné občerstvenie a bohatá tombola. Veru, že deťom sa ani domov nechcelo ísť.


18.2.2023 – Pozvanie FS Valša hrať na Fašiangovej zábave v reštaurácii Jozef II. V Holíči, ktorej boli organizátorom, sme opäť s radosťou prijali. Spolu s VYVA BAND sme hosťom vytvorili priestor pre zábavu či tanec. Výborná atmosféra, ktorá na zábave tradične býva nechýbala ani tento krát, a tak sme spoločne ukončili fašiangové obdobie.


19.2.2023 – Deň po zábave v Holíči, sa naša najmladšia tanečná zložka, zúčastnila Fašiangového detského plesu v Tvrdoniciach, kde sme opäť prijali pozvanie. Detský krojový ples v Tvrdoniciach, ktorého organizátorom je DNS Pomněnka, je vždy zárukou dobrej zábavy a nebolo tomu inak ani teraz. Deti si zatancovali, zasúťažili a priniesli aj množstvo cien z bohatej tomboly. Ďakujeme za pozvanie, opäť radi prídeme.


19.3.2023 – Vystúpenie pre Jednotu dôchodcov v Šaštíne. Dôchodcov zo Šaštína navštevujeme pravidelne aj 2 krát do roka. V hodinovom programe sme sa predstavili tanečnými aj hudobnými vstupmi a potešili sme prítomných hostí. Spoločne si s nami zaspievali a potleskom odmenili našich malých aj veľkých tanečníkov. S CM Juránečka si spoločne zaspievali známe aj menej známe piesne.


1.4.2023 – Pre občanov našej obce sme opäť pripravili Veľkonočné kreatívne dielne, kde si mohli malí aj veľkí účastníci vyskúšať rôzne techniky maľovania veľkonočných vajec. Vďaka podpore a spolupráci s talentovanou aranžérkou Zuzkou Tomekovou, si mohli záujemci vytvoriť rôzne veľkonočné a jarné dekorácie do domu, či na balkón. Náš kamarát, Janko Slezák, naučil chlapcov pliesť šibačkové korbáče rôznymi spôsobmi.


22.4.2023 – Na Jurské hody sme opäť pripravili a zorganizovali tradičnú Hodovú zábavu, ktorá sa konala v našom KD. Zábavu sme, spoločne s našim hosťom, FS Dopravár, otvorili už tradičnou Slovenskou besedou. Do tanca aj na počúvanie nám po celý večer vyhrávala CM Vladimíra Beneše.


30.4.2023 – Ako už býva zvykom, po krátkej nečinnosti, počas pôstu, prichádza opäť obdobie bohaté na podujatia a zábavu. Nebude tomu inak ani tento rok a ani nie týždeň po hodovej zábave tu máme obľúbené stavanie mája. V spolupráci s obcou Borský Sv. Jur a DHZ v obci sme pripravili hudobný aj tanečný program pre našich občanov.


13.5.2023 – Detské krojové slávnosti. Pre nás naše TOP podujatie. V sobotu 13.5. sme u nás privítali cez 350 hostí zo Slovenska, Čiech a Poľska. V 5 hodinovom programe sa našim divákom predstavili folkloristi, tanečníci, speváci a cimbálové muziky a doniesli tak tradície z rôznych kútov sveta. Bohatý program sprevádzali rôzne doplnkové aktivity v podobe kreatívnych dielni, vozenie na tradičnom koči, či predajné stánky Cechu starodávnych remesiel. Nechýbala už tradičná súťaž v jedení Jurských nôh a prvenstvo tento x putovalo do Veselí nad Moravou, ktoré si odniesol člen DFS Štěpnička. Farebnosť regiónov podtrhli nádherné kroje, ktoré mali naši občania možnosť vidieť počas krojovaného sprievodu obcou. Deň plný folklóru bol oslavou radosti a šťastia všetkých, ktorí majú radi folklór so všetkým čo k tomu patrí. Už teraz sa tešíme na X. jubilejný ročník slávnosti v roku 2024


20.5.2023 – Folklórny festival Májiček Zlín. Hneď týždeň po našich krojových slávnostiach, sme navštívili našich priateľov z DFS Trnečka na ich detskom festivale, ktorého sa zúčastňujeme už niekoľko rokov. Naši folklórni priatelia pre svojich hostí opäť pripravili bohatý program, v ktorom sme mali česť vystúpiť a predstaviť sa s našimi pásmami a tancami. V speváckej súťaži sme sa opäť úspešne umiestnili a naši speváci Zuzka Poláková a Pali Hromkovič si odniesli prvenstvá


16.6.2023 – Zahájenie leta už tradične patrí posedeniu pri cimbále v reštaurácii Dolina. Aj tento rok sme pre naše publikum pripravili bohatý hudobný program v podaní našej Malej Juránečky, ktorá zahájila program a predstavila sa v takmer hodinovom vstupe. Potom už prenechali miesto starším kolegom z CM Juránečka, ktorí vyhrávali do neskorých nočných hodín


17.6.2023 Výročie Spojenej školy Františka z Asissi v Bratislave bolo veľmi milým podujatím, na ktorom sme sa predstavili s tanečnými aj hudobnými vstupmi. V rodinnej atmosfére sme pre účastníkov podujatia pripravili aj školičku tanca a naučili ich čosi z tanečnej ľudovej zručnosti.


23.-25.6.2023 XIII. Swojskie spotkania s folklorem v malom mestečku Ostrow pri Moszczance i Skrzebowej. Na festival do Poľska sme sa veľmi tešili. Účasť na festivale u našich folklórnych priateľov, z folklórneho súboru ZTL Swojacy, bola už dlhodobo plánovaná a vrátili sme tak návštevu našim poľským kamarátom, z mája kedy sa zúčastnili našich krojových slávnosti. Na festivale sme spoznali ďalších folkloristov z Ukrajiny a domáceho Poľska. Skvelá atmosféra a pohostinnosť našich hostiteľov bola veľmi milá a my sme si to naplno užili. Za odmenu sme im priniesli náš folklór a v 4 vstupoch sa predstavili tancami z rôznych regiónov Slovenska. Mali sme možnosť a čas si prezrieť aj krásy okolitej prírody a dozvedeli sme sa čo to aj z miestnej histórie. Veríme, že sa s našimi priateľmi ešte stretneme


V deň vysvedčenia – 30.júna 2024 – sme sa rozlúčili nie len s ďalším školským rokom, ale aj s ďalším prežitým rokom v súbore Juránek. Oslávili sme jeho narodeniny, zhodnotili uplynulý čas, naše úspechy, zážitky, odmenili nováčikov, skokanov roka, našli sme svätojánsky poklad, opiekli si špekáčiky a zabavili sa. Hneď na druhý deň niektorí z nás odchádzali do letného juránkovského tábora.


1.7. – 8.7.2024 si nie len deti z nášho súboru, ale aj ich väčší či menši, noví či starí kamaráti, mohli užiť Najlepší letný tábor Juránku, a presvedčiť sa o tom, že je naozaj najlepší. V rekreačnom areáli na Prašníku ich čakalo sedem dní plných smiechu a zábavy. S najlepšími vedúcimi absolvovali aktivity a súťaže, alebo zábavu v bazéne, či na večerných tancovačkách. Samozrejme, nechýbalo obvyklé natáčanie reklám, ktoré už „skalní“ rodičia vždy očakávajú. Ani domov sa im nechcelo.


28.7.2023 posedenie pri cimbále v reštaurácii Dolina. Leto a dlhé večery si radi užívame pri hudbe a dobrej spoločnosti. V piatok 28.7. sme si opäť zašli s našou cimbálkou a spoločne si zaspievali a zahrali.


5.8.2023 – Leto a prázdniny si každý člen nášho súboru užíva po svojom, ale aj napriek tomu sa nám podarilo v strede prázdnin stretnúť a spoločne si opäť zaspievať a zatancovať na festivale v Červeníku. Tradičné podujatie „Spievaj, tancuj, hraj“ sa v Červeníku koná každý rok a v tomto roku sme pozvanie prijali aj my. Predstavili sme sa vo viacerých pásmach spolu s malými aj staršími tanečníkmi, spoločne s našou CM Juránečka. Aj napriek poctivému letnému počasiu sme si festival naozaj užili.


1.9.2023 – hneď prvý poprázdninový deň sme sa stretli v Šaštíne a na podujatí Deň mesta Šaštín, sme sa predstavili hudobno- tanečným pásmom a po niekoľkoročnej prestávke sme sa opäť vrátili pred divákov v Šaštíne. Niekoľkohodinový program, v ktorom sa vystriedali rôzne umelecké žánre a skupiny, sme ukončili folklórom. Podujatie moderoval náš kamarát Janko Slezáka a v závere si s našom CM Juránečka zaspieval niekoľko piesní.


3.9.2023 – V ten istý víkend sme sa folklórne vyžili aj na detskom festivale v Holíči. DFS Valšátko a FS Valša, ktorí boli organizátormi podujatia, pripravili pre divákov bohatý folklórny program, v ktorom sa vystriedali viaceré detské folklórne súbory zo širokého okolia a tak spolu strávili pekné folklórne popoludnie


16.9.2023 – Pivný festival v reštaurácii Dolina. V Doline sme ako doma a tento rok už po tretí krát. Reštaurácia Dolina pripravila jesenné podujatie, plné dobrej gastronómie a oživila ho sprievodným kultúrnym programom, v ktorom sme sa predstavili hudobno – tanečným pásmom.


17.9.2023 – Naši kamaráti z FS Dopravár nás požiadali aby sme ich hudobne sprevádzali na Račianskom vinobraní a keďže sme boli radi, že sa opäť uvidíme, pozvanie sme s radosťou prijali. V hodinovom programe sme „dopraváristom“ zahrali k tancom a v prestávkach sme sa predstavili aj s vlastným repertoárom.


29.9.-30.9.2023 – Andělské hody 2023. Nie je tajomstvom, že do Veselí nad Moravou chodíme veľmi radi. Preto, keď nás naši priatelia z Veselí oslovili s pozvaním, vôbec sme neváhali. Vďaka družbe mesta Malacky, s ktorým máme tiež nadštandardné vzťahy, s mestom Veselí nad Moravou, sme mali možnosť pod záštitou Malaciek vycestovať a reprezentovať tak Záhorie a Malacky aj tento krát. Hody na Morave majú neskutočnú energiu a folklór je tam hlboko zakorenený, aj preto sa tam cítime tak skvelo. Veríme, že sa opäť stretneme.


7.10.-11.10.2023 – Cote d´ Azur- Sanremo, Diano Marina, Canes. Pozvanie na folklórny festival sme s radosťou prijali a zodpovedne sa na neho pripravovali. Spoločne so 17 folklórnymi skupinami z celého sveta sme prežili niekoľko dní plných hudby, spevu a tanca. Spoznali sme folklór v podobách, aké sme ešte nevideli. Bolo to pre nás veľmi poučné a zároveň veľmi emotívne, keď sme mali možnosť a česť hájiť náš slovenský folklór. Vďaka festivalu máme ďalšiu veľkú skúsenosť a množstvo nových folklórnych zážitkov a samozrejme aj priateľstiev. Nie je určite vylúčené, že niektorých kamarátov spoznáme aj na našich folklórnych slávnostiach v ďalších rokoch.


14.10.2023 – Ešte sme sa doma z festivalu vo FR neohriali a už sme smerovali na Svätojánsky jesenný jarmok. Do Jánov, ako familiárne obec Moravský Svätý Ján voláme, chodíme veľmi radi. Môžu za to výborné vzťahy, skvelé a energické publikum a fakt, že veľká časť našich tanečníkov je v Jánoch doma. V hodinovom vstupe sa postupne predstavili naši najmenší, neskôr starší tanečníci a samozrejme aj naše obe cimbálové muziky, CM Juránečka a Malá Juránečka. Krásne jesenné počasie nám prialo a tak sme si vystúpenie mohli naplno vychutnať.


 3.11.2023 – V našom súbore máme za 12 rokov fungovania aj starších členov a sme na nich právom hrdí. Viacerí z nich sú už vo veku, keď na prahu dospelosti, sú sami organizátorom a podieľajú sa na príprave programu napríklad na Stužkovú slávnosť. Preto sme radi išli podporiť aj našu Niku a na stužkovej slávnosti sme spolu s ňou zatancovali tanec z Myjavských kopaníc


10.-12.11.2023 – Sústredenie Častá– Aby sme mohli našim divákom prinášať kvalitný program, musíme na sebe pracovať. To sa snažíme okrem našich bežných nácvikov, robiť aj na sústredeniach. Naše jesenné sústredenie sme strávili v zariadení Euromesto v Častej a môžeme povedať, že bolo veľmi intenzívne. Popri tvrdej práci sme sa zabavili aj si poriadne popracovali. Veríme, že vám v blízkej dobe budeme môcť predstaviť to, na čom sme tak intenzívne pracovali


Aj keď sa to zdá byť skoro, navštívili sme 17.novembra 2023 vianočné trhy vo Viedni. Opäť ide o našu každoročnú aktivitu, aby deti strávili svoj čas produktívne aj v iných oblastiach, ako je folklór a tanec. Vzali sme so sebou korčule, a kým jedna časť zájazu popíjala horúce nápoje a obzerala si vianočný sortiment, tá druhá časť otestovala viedenské klzisko. Aj najmenší sa zapojili a učili sa korčuľovať s pomocou zvieratkovských pomocníčkov.


24.11.-26.11.2023 – Muzičky 2023- Strážnica. Naši muzikanti z CM Juránečka a Malá Juránečka sa pravidelne zúčastňujú vzdelávacích kurzov. V NÚLK Strážnica to robia vždy skvelo a preto sme veľmi radi, že môžeme aj my byť súčasťou tejto úžasnej aktivity. Na poslednom ročníku sa stretlo viac ako stovka mladých muzikantov z rôznych častí Moravy a Slovenska. Veď len od nás tam bolo 13 našich muzikantov. Víkendový pobyt bol plný učenia a driny, ale výsledok stál za to a my sme si na záver vypočuli výsledok ich práce, pri ktorom sme všetci mali veľmi pekný umelecký zážitok. Tešíme sa na MFF Strážnica, kde sa naši muzikanti, spoločne s ostatnými, predstavia v programe MUZIČKY


2.12.2023 – sa uskutočnili v sále KD v Borskom Svätom Jure vianočné kreatívne dielne, kde si deti aj dospelí vytvorili rôzne vianočné dekorácie, vence, maľované vianočné gule, svietniky a iné ozdoby na stromček alebo vianočný stôl.


8.12.2023 – Vianočné trhy v BSJ. Každoročne organizuje Obec BSJ a my s DFS Juránek a CM Juránečka prispievame kultúrnym programom. Aj tento rok sme sa predstavili Vianočným pásmom – Od Lucie do Vianoc…


9.12.2023 – Narodeniny Ponava – Brno. Reštaurácia Ponava v Brne oslávila v decembri svoje narodeniny a my sme im k tomu s našou CM Juránečka zahrali. Atmosféra bola viac ako skvelá a pri hudbe a speve sme sa spolu s oslávencami zabavili a zaspievali si.


A opäť každoročná tradícia. Zbierame lásku v krabiciach od topánok, aby sme ju mohli odovzdať ľuďom, ktorí ju najviac potrebujú. Aj osamelí ľudia chcú mať krásne Vianoce, takže sa v spolupráci so základnými školami v okolí, zapájame do akcie Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. Dospeláci krabičky pozbierajú a skontrolujú, skontaktujú sa so zariadeniami, ktoré sú vrámci projektu pod našou záštitou a krabičky odovzdajú pre každého jedného obyvateľa zariadenia. Naviac potešíme aj osamelých občanov v obci, kde ich poroznášajú členovia nášho súboru. Verte, že takej pravej vianočnej lásky sa do krabice od topánok zmestí naozaj veľa. Tento rok sa nám opäť, aj vďaka vám, podarilo vyzbierať cez 230 ks krabičiek. A koľko takých balíčkov z lásky sa zmestí do auta našej vedúcej? Aha, toľkoto:


22.12.2023 – sme spoločne ukončili kalendárny súborový rok posedením – Vianočníčkom. Zrekapitulovali sme rok, navzájom sa obdarovali darčekmi, zahrali si koledy a zabavili. A potom sme sa už rozišli do svojich domovov, kde nás čakali vlastné Vianoce.


Návrat hore